Cardul european pentru dizabilitate

 

Incepand cu anul 2016 se implementeaza in Romania proiectul pilot „Asigurarea mobilitatii penru persoanele cu dizabilitati in Romania si Europa”, proiect ce asigura eliberarea documentului denumit „Card european pentru dizabilitate”(denumit in continuare „card”)

Cardul este destinat utilizarii de catre persoanele cu handicap grav, accentuat, mediu sau usor, adulti si minori.

Cu ajutorul acestuia, persoanele cu dizabilitati vor putea avea acces gratuit la spectacole, muzee, manifestari artistice si sportive, in tara si strainatate, in tarile partenere din cadrul proiectului: Slovenia, Belgia, Cipru, Italia, Estonia, Finlanda, Malta si Romania.

In vederea eliberarii cardului, persoanele cu handicap sau reprezentantii legali ai acestora (sau sefii de centre in cazul persoanelor cu handicap institutionalizate) vor depune la D.G.AS.P.C. Hunedoara – Birou evidenta prestatii sociale sau vor transmite electronic, urmatoarele documente :

-          cerere tip (se gaseste pe site-ul institutiei)

-          fotografie recenta format 2/3 (tip buletin)

-          copie certificat incadrare in grad de handicap aflat in termen de valabilitate

                Documentele necesare eliberarii cardului pot fi depuse la sediul D.G.A.S.P.C. Hunedoara din Deva, Aleea Romanilor nr.7, in zilele de luni, marti, miercuri sau joi, intre orele 8-15 sau pot fi transmise electronic pe adresa de e-mail cardeuropeanhunedoara@yahoo.com, incepand cu data de 16 10 2016.

                Foarte important :

Pentru a putea utiliza cardul (cu predilectie in cazul participarii la evenimente artistice si sportive), persoanele cu dizabilitati vor vizita obligatoriu site-ul proiectului si vor urma instructiunile in acest sens (exista astfel necesitatea stringenta ca persoanele cu dizabilitati si/sau - dupa caz - reprezentantii legali ai acestora sa aiba acces si cunostinte de utilizare a internetului).

 

                In prezent se defasoara actiunea de colectare a cererilor si de eliberare a cardurilor, programul urmand sa fie functional incepand cu data de 01 01 2017, potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati.